slag in het gezicht


slag in het gezicht 1.0

gebeurtenis die of bericht dat hard aankomt; plotselinge schok

Algemene voorbeelden


U noemt die uitspraken "een slag in het gezicht van de leraar of lerares die intussen in het haar staat te krabben bij de vraag van een kind of je pijama moet schrijven zoals in het taalboek of pyjama zoals in het Groene Boekje".

De Standaard,

Het recordcijfer over 1994 is een slag in het gezicht voor premier Tansu Çiller, die met instemming van het Internationale Momentaire fonds (IMF) op 5 april een ingrijpend versoberingsprogramma doorvoerde om de noodlijdende Turkse economie weer enigszins uit het dal te halen.

NRC,

Het is ook een slag in het gezicht van de ngo's die tot op heden nog nooit de subsidies ontvingen die door het KB in het vooruitzicht werden gesteld.

De Standaard,

's Avonds trof Boris bij de vuilnisbak alle cadeaus aan die hij de man in de loop van de tijd voor zijn verjaardag en met sinterklaas gegeven had. Kamerplanten, leeslamp, vogelkooi, standaardasbak met draaimechanisme... de onverzoenlijkheid van het gebaar ontging hem niet en was een slag in zijn gezicht, maar tegelijk vond hij het zonde de nog bruikbare spullen met het vulles mee te geven.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,